Opdracht 3: Good practices ICT

Voor het maken van opdracht 3 heb ik het artikel 'Wiskunde, onderwijs en ICT' gelezen waarin ICT duidelijk als onderwerp naar voren komt. Van het artikel heb ik een samenvatting gemaakt waarin de strekking van het verhaal naar voren komt. Uit dit artikel heb ik belangrijke tips gehaald die ik kan toepassen in mijn eigen lessen.

                      NAW 5/17 nr 01 maart 2016: Digitalisering van wiskunde in het voortgezet onderwijs

                                                      Peter Eshuis- Rob Houtenbos- Judith Boertjens

Samenvatting

In dit artikel deelt Peter Eshuis zijn ervaring gebaseerd op het inzetten van ICT middelen in zijn wiskundelessen. Hij suggereert dat vrijwel alle leerlingen bevorderd zijn in alle aspecten van sociale media en gaming. Aan de ander kant missen velen van hun nog vaardigheden als het gaat om Office of Windows programma's. Hierdoor kunnen leerlingen problemen ervaren als ze moeten werken met hun laptop. 

Daarnaast geeft hij een aantal adviezen en tips om ICT in te zetten voor, tijdens en na de wiskundelessen. Dit is zodat docenten de voortgang van de leerlingen makkelijk kunnen volgen, hen instructies en feedback kunnen geven, en persoonlijke leertrajecten kunnen opstellen. Een voorbeeld van de tips die hij heeft gegeven is 'flipping the classroom'. Als docent bied je je leerlingen de mogelijkheid om thuis een instructievideo te bekijken. De leerlingen die de stof hebben gesnapt kunnen zelfstandig werken aan de opdrachten, terwijl de leerlingen die de stof lastig hebben gevonden extra uitleg krijgen. Op deze wijze zijn docenten aan het differentiëren. Wat hier van belang is, is dat leerlingen aandachtig de instructievideo bekijken en achterhalen of de stof duidelijk is of niet.

De digitale leermiddelen van uitgevers zijn ook aan te raden. Door online opdrachten te maken worden leerlingen enthousiast. Leerlingen krijgen direct feedback en er word veel voorkennis geactiveerd. Het nadeel hiervan is dat de antwoorden niet altijd worden opgeslagen, waardoor docenten en leerlingen geen inzicht hebben in de voortgang.

Door de methode te digitaliseren kan adaptief onderwijs worden bereikt: het doorverwijzen van leerlingen naar basisvragen indien nodig of juist naar verdiepingsvragen als leerlingen er aan toe zijn en over de geschikte capaciteiten beschikken.  

Peter beweert dat digitale toetsen bij wiskunde niet geschikt zijn. De berekeningen van een leerling moeten worden gecontroleerd om te achterhalen hoe de leerling aan zijn antwoord is gekomen. Digitale toetsen kunnen volgens hem gebruikt worden bij toetsen waarbij leerlingen alleen het eindantwoord moeten geven.  

De twee bekende wiskunde methoden 'Moderne Wiskunde' en 'Getal & Ruimte' geven in het tweede deel van dit artikel hun toekomstige plannen over het digitaliseren van hun methodes.

Uit 'Moderne Wiskunde' blijkt dat ze aangepaste routes zullen creëren. Er zullen opdrachten worden gegeven die geschikt zijn voor elke leerling en de docent zal altijd inzicht krijgen in de voortgang van zijn leerlingen.

Methode 'Getal en Ruimte' suggereert dat je digitale inhoud aan een fysiek boek kunt toevoegen om het aantrekkelijker te maken. Ze hebben besloten om 'blendend Learning' te gebruiken. Het boek blijft van kracht, en de digitale versies van de opdrachten kunnen worden gebruikt in het geval dat deze van meerwaarde zijn.  

Toepassen in mijn klas

Door dit artikel te lezen heb ik bevestigd dat er veel toepassingen en gebruiksmogelijkheden zijn voor het inzetten van ICT in de klas. Ik wil dit zeker blijven gebruiken in mijn lessen, maar ik moet ook bedenken dat niet alle leerlingen even vaardig zijn als het gaat om het gebruiken van digitale leermiddelen en laptops. Hier moet ik als docent aandacht en energie aan besteden. Ik zou dit kunnen bereiken door mijn leerlingen hulp en begeleiding te bieden bij het gebruiken van Windows en Microsoft Office programma's, de online omgeving, de apps en de tools.  

Tip

Je moet de ICT-hulpmiddelen die je wilt gebruiken in je wiskundelessen blijven evalueren. De beste resultaten krijg je door digitale oefeningen te combineren met het gebruiken van het boek.

                                         ICT in het vmbo Peter van Wijk 226-229, Euclides n5 5/2002

Samenvatting

ICT zal een belangrijk onderdeel zijn van het onderwijssysteem. Steeds meer leerkrachten zullen in de toekomst ICT tools inzetten in hun lessen. Dit geldt ook voor leerlingen tijdens het leren van de stof. Een goede implementatie van ICT in het onderwijs kost veel tijd en geld. Toch zijn er steeds meer scholen met uitstekende ICT-middelen.

Recent onderzoek heeft de positieve effecten van digitale tools op het wiskundeonderwijs aangetoond. Deze tools kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om oefeningen te maken, de stof te leren, problemen te onderzoeken en op te lossen, of simpelweg om af en toe gebruik te maken van een computer of een laptop. Het is vaak mogelijk om delen van bepaalde hoofdstukken te vervangen door computerlessen.

Daarnaast bieden uitgevers educatieve software aan die bij de boeken wordt geleverd. Deze softwares zijn op elkaar afgestemd, leerlinggericht en kunnen als aanvullend, vervangend of verrijkend ingezet worden. 

Het internet kan echter een nuttigere bron zijn voor wiskundige instructies dan een bibliotheek of encyclopedie. Er zijn online bronnen beschikbaar die kant en klaar onderwijs aanbieden. Echter moet je als leerkracht bepalen of het past bij jouw manier van onderwijs geven, overeenkomt met het niveau van de leerlingen en of het van toegevoegde waarde is.

Het gebruik van computers vergroot het zelfvertrouwen van leerlingen doordat ze bepaalde digitale taken kunnen uitvoeren. Leerlingen leren hoe ze computers en ICT op de juiste manier moeten gebruiken. Wanneer en hoe ze dat moeten doen is de taak van de leerkracht. ICT gebruiken als verrijking of aanvulling van de stof moet meer aandacht krijgen. 

Toepassen in mijn klas

Dit artikel geeft talloze voorbeelden van nuttige website en tools die je als wiskunde-instructeur in je lessen zou kunnen opnemen. Het feit dat ik als docent ICT kan gebruiken om de inhoud uit boeken te vervangen is wat ik het meest waardeer. De variaties in mijn lessen zorgen ervoor dat de leerlingen de stof aantrekkelijk en interessant vinden.

Tip

Vervang de stof uit het boek door digitale middelen. Dit motiveert de leerlingen, zorgt voor meer betrokkenheid bij de lessen en creëert afwisseling.

Stelling: het leerboek kan worden vervangen door digitale middelen.

Ik sprak met mijn groep over de stelling. Tijdens het gesprek waren we het er eigenlijk allemaal over eens dat ICT, leerboeken niet volledig kan en mag vervangen. Het is cruciaal dat leerlingen hun wiskundige vaardigheden op papier blijven oefenen, bijvoorbeeld het tekenen van grafieken en meten van hoeken. Wij geloven dat ICT dit niet kan vervangen.

Hoewel de integratie van ICT in de klas zeer nuttig kan zijn, is het niet aan te raden om traditionele leermethoden in het geheel af te schaffen. 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin